Over IPTHartritme diagnostiekInformatie over monitoring van patiŽntenMobiele personenalarmering met de LokafoonContactInloggen op de IPT Telezorg professional portal
Hartritmediagnostiek middels eventrecorder
Ritmestoornissen zijn lastig te diagnosticeren op basis van alleen anamnese en lichamelijk onderzoek. Voor efficiŽnte diagnostiek en verwijzing van patiŽnten met hartkloppingen en/of lichtheid in het hoofd heeft de huisartsenpraktijk een laagdrempelige diagnostische faciliteit nodig zoals een eventrecorder. Goede diagnostiek bij deze klachten leidt tot snelle behandeling en voorkomt onnodige verwijzingen.
 
Eenvoudig
De patiŽnt leent een eventrecorder uit uw praktijk om de ritmestoornis te ‘vangen’, zo lang als nodig is en met een maximum van 30 dagen. Met ťťn druk op de knop maakt de patiŽnt zelf een ritmestrook als hij/zij een ritmestoornis ervaart. De patiŽnt hoeft dus geen dagboekje bij te houden. Dit is een zeer goede aanvulling op of een vervanging van de klassieke 24-uurs-holter.
 
Indicaties
Het voorschrijven van de eventrecorder geschiedt op de volgende verdenkingen:
∑          Hartkloppingen
∑          Overslaan van het hart
∑          Onregelmatige hartslag
∑          Verdenking paroxysmaal atriumfibrilleren
∑          Gevoel van lichtheid in het hoofd
∑          Gevoel flauw te vallen
∑          Duizeligheid
∑          Syncopes/wegrakingen
 
Diagnose ruim 80% binnen 14 dagen
De studie “Beleid Evaluatie Ambulante Telemetrie” laat zien dat de inzet van een eventrecorder bij meer dan 80% binnen twee weken een diagnose oplevert. Dit is vele malen hoger dan het aantal diagnoses dat de klassieke 24-uurs holterregistratie oplevert. De studie is uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland, o.l.v. Dr. H.C.P.M. van Weert, Universiteit van Amsterdam. U kunt deze studie aanvragen bij IPT.
Persoonlijk contact
De ritmestrook die de patiŽnt heeft gemaakt met de eventrecorder kan de patiŽnt op maandag tot en met zondag per telefoon insturen. De centralisten van de Medische Service Centrale (MSC) zijn ma tm vrijdag van 8- 20 uur en zat/zon van 8-13 uur bereikbaar. 
 
Direct beoordeeld
Wanneer de opname via een (willekeurige) telefoon is doorgezonden, wordt in de MSC de opname beoordeeld. U ontvangt per fax of e-mail binnen 24 uur de ritmestrook en de beoordeling. Indien wenselijk of noodzakelijk wordt telefonisch contact opgenomen met u, uw plaatsvervanger of medische hulpdienst. Na afloop van de periode, ontvangt u een eindrapportage met daarin alle relevante bevindingen. Iedere eindrapportage is, indien van toepassing, voorzien van een advies.
U kunt op basis van de eindrapportage uw verdere beleid bepalen.

Ervaring
Momenteel maken meer dan 4100 huisartsen en 5 huisartsenlaboratoria al geruime tijd gebruik  van onze dienstverlening. IPT begeleidt maandelijks meer dan 1600 patiŽnten. Uit de evaluaties met zowel huisartsen als patiŽnten blijkt dat men zeer tevreden is over de kwaliteit van de dienstverlening van IPT.
 
Interesse?
De telediagnostische service van IPT is ook beschikbaar voor u en uw patiŽnten. Mocht u gebruik willen maken van de dienstverlening van IPT dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 524 1780.
 
 © 2013 E-Zorg / Hartritmediagnostiek

disclaimer |  privacy | copyright

Artikelen om te downloaden

 • Een elektrocardiogram bij elke patiŽnt met
  hypertensie
  , Tjarda Scheltens, Margriet de Beus, e.a., Huisarts en wetenschap, maart 2011 (PDF)
 • De opbrengst van eventrecorders bij de
  diagnostiek van hartritmestoornissen in de huisartsenpraktijk: een gerandomiseerd effectonderzoek
  , E Hoefman, HCPM van Weert, JB Reitsma, RW Koster, PJE Bindels, Huisarts en wetenschap, november 2005 (PDF)
 • Hartkloppingen, HCPM van Weert, RJG Peters, Huisarts en wetenschap, december 2003 (PDF)

Telemedicine nieuws

Digitaal aanmelden voor de Holterfoon via ZorgDomein of IPT Portal .

Wanneer u de Holterfoon© uitgeeft, meldt u de patiŽnt aan bij IPT. Sinds 2009 biedt IPT de mogelijkheid digitaal aan te melden. Een aantal praktijken meldt nog aan middels papier en fax.
Sinds 01 januari 2013 is dit niet meer mogelijk.

Het digitaal aanmelden van patiŽnten voor de Holterfoon© kan via ZorgDomein of door in te loggen op de beveiligde omgeving van IPT.
 

ZorgDomein
Wanneer u gebruik maakt van ZorgDomein, is dit de meest efficiŽnte manier van aanmelden. Download de handleiding.
 
Portal
Met de door IPT verstrekte gebruikersnaam en wachtwoord, logt u per voorschrijvend arts in op de Telezorg Professional Portal. Middels een webformulier geeft u de patiŽntgegevens door. ID-nummers worden automatisch toegekend bij het digitaal verzenden van het formulier. De handleiding vraagt u aan door een mail te sturen naar info@ipt-telemedicine.nl.
 
Scheelt tijd, voorkomt fouten!
Of u met ZorgDomein werkt of zelf inlogt, u hoeft geen voorschriften meer te bestellen en ID-nrs zijn altijd aan de juiste gegevens gekoppeld. PatiŽntgegevens staan na aanmelding direct in het medisch systeem, zodat u niets meer telefonisch hoeft door te geven. Kortom, de instructie kost de assistente minder tijd en het aanmelden op deze wijze is minder foutgevoelig.
 
Als u vragen heeft stuurt u ons een bericht, wij helpen u graag verder.